Goede Tijden, Slechte Tijden Wiki
Advertisement
Linda Dekker
Seizoenen 12345678162526272829303132 LindaPortretS32Edit.JPG
Eerste verschijning Aflevering 1 - 1 oktober 1990
Laatste verschijning /
Gespeeld door Babette Van Veen
Kinderen Sam Dekker, Rover Dekker
Ouders † Titus Dekker en † Marianne Dekker
Huidige categorie Vorige Hoofdpersonages
Algemene InformatieVerhaalTriviaGalerijFoto's


Algemene Informatie

Linda Dekker is een hoofdpersonage dat van Aflevering 1 - 1 oktober 1990 tot en met Aflevering 186 - 17 juni 1991, van Aflevering 267 - 24 december 1991 tot en met Aflevering 395 - 9 oktober 1992, van Aflevering 552 - 18 mei 1993 tot en met Aflevering 1405 - 21 november 1997, van Aflevering 1428 - 14 december 1997 tot Aflevering 1435 - 2 januari 1998, van Aflevering 3039 - 27 oktober 2005 tot Aflevering 3095 - 13 januari 2006, en van Aflevering 5181 - 29 juni 2015 tot en met Aflevering 6495 - 9 december 2021 vertolkt werd door Babette Van Veen.

Verhaal

1990–98[]

Linda Dekker werd als kind wees en werd met haar oudere broer Simon opgevoed door Helen Helmink. Tijdens de middelbare school kreeg ze een relatie met Arnie Alberts. Na haar schoolperiode besloot ze mannen te misbruiken. Ze verleidde deze om zelf een loopbaan op te bouwen en verbrak haar relatie met Arnie om een relatie te beginnen met miljonairszoon Rien Hogendoorn. Deze financierde samen met zijn vader haar zangloopbaan die mislukte. Daarna verliet Dekker Rien en begon een relatie met diens vader Herman Hogendoorn. Met hem verhuisde ze naar New York waar ze door hem mishandeld werd. Haar jeugdvriend Arnie Alberts haalde haar uit Amerika op en zij vervolgde haar pogingen om als zangeres door te breken waardoor haar herstarte romance met Arnie ten einde kwam. Dekker verhuisde naar Duitsland en een jaar later naar Parijs waar ze als prostituee ging werken maar uitgebuit werd door haar pooiers. Zij vroeg Arnie opnieuw haar te helpen maar die weigerde. Twee vrienden van Arnie, Peter Kelder en Mickey Lammers hielpen haar uit het bordeel te ontsnappen en terug te keren naar Meerdijk. Hier begon zij met financiële ondersteuning van Robert Alberts samen met Fatima Yilmaz een modewinkel, LindaLook en kreeg een verhouding met Robert Alberts die getrouwd is. Nadat diens vrouw Laura erachter komt en haar man door een passpiegel duwde waarbij deze gewond raakte kwam de relatie ten einde. De modewinkel werd vervolgens meerdere malen overvallen door een groep jongeren die uiteindelijk werden gearresteerd. Hierna kreeg zij een relatie met de kunstenaar Stan Nijholt die echter al een relatie had met haar vroegere schoonmoeder Laura. Selmhorst kwam achter de relatie en viel Linda aan met een schaar en deze diende een aanklacht tegen haar in. Na bemiddeling van onder meer Robert, Stan en Arnie liet Dekker haar aanklacht vallen. Hierna richtte zij samen met voormalig schoolvriendin Suzanne Balk een bureau op, Variety, dat kantoor hield in een bedrijfsgebouw waar ook het bedrijf Alberts&Alberts huisde. Dekker kreeg hier weer contact met Arnie Alberts waarmee zij opnieuw een relatie begon. Arnie was echter reeds samen met een andere vrouw, Roos, en kon uiteindelijk niet kiezen. Hij verliet Meerdijk en ging werken op een cruiseschip om zo rustig te kunnen nadenken met wie hij verder wild gaan. Uiteindelijk koos hij na terugkomst voor Roos maar verongelukte kort daarna in Venezuela. Dekker ging op reis voor een opdracht van Variety naar Thailand en werd op de luchthaven gearresteerd omdat Ada Erens haar koffer gevuld had met verdovende middelen. In de gevangenis leerde ze Erik Hamans kennen met wie ze na vrijlating trouwde en waarmee ze zich in Brazilië vestigde. Ze keerde hierna kort terug naar Meerdijk als haar doodgewaande broer Simon daar plotseling verschijnt.

2005–06[]

Vanwege de begrafenis van haar overleden jeugdliefde Arnie Alberts keerde de inmiddels gescheiden Dekker tijdelijk naar Meerdijk terug. Zij vroeg het bureau van haar overleden vriend een reclamecampagne te ontwikkelen voor haar kledinglijn en had vervolgens weer een relatie met haar vroegere vriend Robert. Ze kreeg een zakelijk conflict met Morris Fischer die haar hard duwde waarbij ze ernstig ten val kwam en tegelijkertijd last kreeg van haar ziekte narcolepsie. Hierdoor werd ze door Morris als dood aangezien waarna ze werd gedumpt bij de vuilverwerking. Bijgekomen keerde ze terug naar Meerdijk en vertrok daarna naar Brazilië, maar niet voordat ze wraak had genomen op Morris.

2015–heden[]

Linda woonde in Canada en was inmiddels getrouwd met de Nederlandse Amerikaan Bill Norris. Zij besloot omdat ze financieel aan de grond zitten en omdat haar echtgenoot twijfelde aan het misbruiken van hun zoon Rover door de plaatselijke dominee met hem terug te keren naar Meerdijk. Haar dochter Sam die in Canada op kostschool zat zou later overkomen en wilde zich in Nederland richten op haar sportcarrière. Linda werd manager van het bedrijf Sapsalon waar ze terechtkon na het overlijden van de eigenaar Bianca Bouwhuis en haar man Anton Bouwhuis de zaak niet meer alleen draaiende wilde houden. Het samenwerken ging moeizaam omdat Anton zelf de beslissingen wilde nemen. Maxime Sanders haatte Anton omdat hij zijn vrouw verdedigde nadat die haar vriend Ardil Baydar vermoordde. Maxime en Linda beraamden een plan om de Sapsalon met verlies te laten draaien zodat Maxime de zaak kon overnemen en Linda de leiding kreeg. Linda kreeg echter berouw en werd verliefd op Anton met wie ze ging samenwonen en trouwen. Op de bruiloft kon Bill niet van Linda afblijven; ze zoenden elkaar.

Het huwelijk van Linda en Anton leek echter stootvast totdat Anton voor een andere baan buiten het ziekenhuis koos en een relatie begon met de jonge nagelstyliste Shanti Vening, die ook haar intrek nam in het huis. Linda zette haar zinnen op een vechtscheiding en kreeg een wapen in handen toen Shanti laaggeletterd bleek te zijn. Shanti's moeder, drugshandelaarster Billy de Palma, was er getuige van hoe haar vervreemde dochter publiekelijk voor schut werd gezet door Linda. Billy hielp Linda aan een cocaineverslaving en vertelde pas de waarheid nadat Linda brand had gesticht op de kamer van Anton en Shanti, en daar verslag van deed. Spijt kreeg Linda pas nadat ze gearresteerd werd, en Anton haar eraan herinnerde dat hij en Shanti bijna dood waren geweest. Anton deed echter een goed woordje voor Linda en maakte het uit met Shanti die zwanger van hem was, totdat ze een miskraam kreeg. Linda werd gechanteerd door Billy; ze moest Anton en Shanti weer bij elkaar brengen om de details over haar drugsgebruik binnenskamers te houden. Linda weigerde daaraan toe te geven; ze keerde terug naar Anton en biechtte alles op.

Ondertussen waren Sam en Rover afzonderlijk naar het buitenland gegaan, en nam ex-schoonzus Janine Elschot haar intrek in het huis. Janine was net gescheiden van Ludo Sanders en bleek borstkanker te hebben. Linda werd gevraagd om mee te werken aan een modeshow voor vrouwen met kanker; hierbij maakte ze van de gelegenheid gebruik om haar kledinglijn Linlicious nieuw leven in te blazen. Vijftiger Linda kwam op het idee om de markt voor vrouwen van middelbare leeftijd aan te boren, maar mede door de problemen waar zij mee worstelde was dat geen succes. Ze besloot er een punt achter te zetten en bij Anton te gaan werken als doktersassistente naast Saskia Verduyn. Ook dit ging mis toen ze een wachtende patiënt een snoepje gaf. Saskia moest hem van een verstikkingsdood redden. Linda gaf echter niet op en slaagde voor haar examen.

Linda sloot vriendschap met Judith Schoof, een patiënte met psychische klachten en een hoop schulden die niet betaald konden worden. Ze nam haar in huis, ondanks de protesten van Anton. Judith liep te stoken in hun huwelijk en nadat ze op straat werd gezet lokte ze Anton naar een verlaten huis waar ze hem gevangen hield. Linda en Antons dochter Tiffy Koster kwamen erachter waar Anton vastzat en schakelden de politie in. Linda voelde zich nog enige tijd schuldig omdat ze niet zag hoe Judith werkelijk was; ze overwoog te stoppen met haar baan in de praktijk, maar Anton wist haar daarvan te weerhouden.

Bron: Wikipedia

Trivia

  • Linda is geboren op 2 februari 1972.
  • Van veen nam de rol van Linda aan omdat ze in de eerste seizoenen maar een deel van de afleveringen aanwezig was, Van Veen vond dit juist fijn omdat ze zich ook met andere projecten kon bezig houden.
  • Van Veen heeft steeds zelf ontslag genomen, behalve in 2021, toen werd ze samen met Joep Sertons ontslagen om te vernieuwen.

Galerij

Foto's

Advertisement