Goede Tijden, Slechte Tijden Wiki
Advertisement
Rik De Jong
Seizoenen 67891011121315181920212223242526272829303132 RikPortretS32Edit.JPG
Eerste verschijning Aflevering 959 - 14 september 1995
Laatste verschijning -
Gespeeld door Ferri Somogyi
Huidig beroep Manager Boks
Huidige partner Shanti Vening
Kinderen Job Zonneveld en Rikki De Jong
Ouders Bert De Jong en † Maria De Jong
Huidige categorie Huidige Hoofdpersonages
Algemene InformatieVerhaalTriviaGalerij


Algemene Informatie

Rik De Jong is een hoofdpersonage dat van Aflevering 959 - 14 september 1995 tot en met Aflevering 2378 - 9 oktober 2002, van Aflevering 2432 - 24 december 2002 tot en met Aflevering 2437 - 31 december 2002, van Aflevering 2460 - 31 januari 20003 tot en met Aflevering 959 - 13 februari 2003, op Aflevering 2865 - 24 december 2004, van Aflevering 3440 - 7 september 2007 tot en met Aflevering 4859 - 6 februari 2014,van Aflevering 5098 - 4 maart 2015 tot en met Aflevering 5100 - 6 maart 2015 en sinds Aflevering 5276 - 4 januari 2016 vertolkt wordt door Ferri Somogyi.

Verhaal

Beginperiode[]

Rik komt in hotel Dendermonde werken en kan het erg goed vinden met de eigenaresse, Anita Dendermonde. Anita en Rik krijgen pas een relatie wanneer de terreur van Riks vader Bert op zijn hoogtepunt is. Rik en zijn moeder Maria zijn jarenlang stelselmatig mishandeld door Bert. De vervelende gebeurtenissen leiden uiteindelijk tot de dood van Bert en een gevangenisstraf voor Maria. Na deze heftige periode beginnen Anita en Rik een romance. Hun relatie bereikt een dieptepunt wanneer Anita Rik voor het altaar laat staan. Anita heeft ontdekt dat Rik wil emigreren naar Finland. Rik en Anita nemen een tijdje afstand van elkaar om na te denken. In 1999 gaat Rik ijshockeyen en komt hij in contact met William Smit en Eva Veldman. Eva raakt een tijdje geobserdeerd van Rik en het komt zelfs tot een kus.

Eind jaren negentig volgen relaties met Hedwig Harmsen en Roos De Jager. Rik moet toezien hoe zijn vriendin Hedwig de loterij wint en ontwikkelingswerk gaat doen in Afrika.

Aysen en Janine[]

In 2012 komen Nuran en Aysen Baydar in Meerdijk wonen. Nuran bleek een onenightstand met Danny de Jong te hebben gehad, Riks broer. Hierdoor werd Nuran zwanger van Danny. Maar Danny gaf haar toen geld voor een abortus. Hierdoor werd haar zus Aysen boos op hem. Uiteindelijk duwt ze Danny van de trap en hij is op slag dood. Nuran, Rik, familie en vrienden zijn hier erg verdrietig over. Ze kunnen het goed met elkaar vinden. Nuran besluit op een site te zoeken naar een islamitische man om ermee te gaan trouwen. Uiteindelijk komt ze in contact met Bilal Demir. Maar Nuran is eigenlijk nog meer verliefd op Rik. En voordat ze haar ja-woord kon zeggen, kwam Rik binnen en kiest ze voor hem. Ze gaan een vrijgezellenfeest geven. Daarna blijkt dat Mike Brandt hierdoor is omgekomen, doordat zijn parachute is gesaboteerd door een onbekende dader. Later komt Aysen Baydar erachter dat Rik Mike heeft vermoord. Hij wou eigenlijk Aysen vermoorden, maar Rik heeft de verkeerde parachute gesaboteerd en daardoor is Mike dood. Aysen zal Rik helpen het niet door te vertellen. Later worden Rik en Nuran door Femke Blok (Celine Purcell) ontvoerd. Rik en Nuran besluiten in Kroatië te gaan trouwen. Tijdens hun huwelijk wordt Femke door Menno verhoord. Menno komt tot een conclusie: Rik heeft Mike vermoord. Als Rik thuiskomt, moet hij van Menno mee naar het politiebureau. Na weken politiebureau krijgt Rik een hartaanval van alle stress in zijn cel. Vlak na de hartaanval krijgt hij een droom, waarin hij, Nuran, Rikki en Anita voorkomen. Anita laat Rik zien dat hij Nuran en Rikki moet loslaten, omdat ze anders "verstikken". Na deze droom besluit Rik Nuran en Rikki dan ook los te laten, en hij besluit te scheiden met Nuran zodat Nuran verder kan gaan met haar eigen leven als Rik wordt opgesloten.

Bij zijn vrijlating belandt Rik regelmatig met Janine Elschot in bed, ze krijgen zelfs een relatie en besluiten samen te gaan wonen. Maar Janine blijkt toch meer van Ludo te houden en verlaat Rik weer. In 2017 gaat Rik meerdere malen met zijn voormalige schoonzus Aysen Baydar naar bed. Dit stopt echter wanneer blijkt dat Aysen ook met zijn zoon Job naar bed gaat.

Zoë en Daan[]

In 2018 krijgt Rik een relatie met Zoë Xander; het loopt echter mis doordat Zoë een schijnrelatie aangaat met de nieuwe rechercheur Daan Stern om zo geld binnen te halen voor de revalidatie van Rik die op dat moment in het buitenland verbleef. Na het overlijden van zowel Maria de Jong als Daans grootvader, hoofdcommisaris Eduard Stern, blijkt Daan de jongste broer van Rik te zijn; geboren uit een onenightstand tussen Maria en een medegevangene en geadopteerd door de familie Stern. Dit geheim wordt door Laura Selmhorst onthuld omdat zij ziet hoezeer de onterfde Daan worstelt als alleenstaande vader van een pasgeboren dochter. Rik is bereid om een broer te zijn voor Daan en hem te helpen met de opvoeding van zijn nichtje Louise. Van wederzijdse broederliefde is echter geen sprake, want Daan is er op uit om Rik kapot te maken en lijkt daar nog in te slagen ook; Rik wordt door een omgekochte hardrijdster beschuldigd van aanranding en verliest zijn baan als sportinstructeur bij Boks. De aanklacht wordt ingetrokken, maar dat weerhoudt de broers er niet van om elkaar te lijf te gaan terwijl Louise alleen in de auto zit die van de handrem gaat. Daan probeert de auto tot stilstand te brengen door voor ervoor te springen en belandt in het ziekenhuis; hij overleeft het. Rik legt het weer aan met Zoë, maar lang duurt dat niet omdat hij liegt dat hij een erfenis van Maria heeft gekregen. Zoë kiest alsnog voor een carrière in het buitenland aan de hand van de schatrijke Nabil El Shaarani. Rik verkoopt zijn huis en neemt zijn intrek in Boks; hij wordt er horecamanager, maar heeft in het begin nog last van het MeTooschandaal.

Shanti en Julian[]

Inmiddels heeft Rik een relatie met Shanti Vening, de nieuwe eigenaresse van De Koning. Als blijkt dat Shanti's moeder Billy De Palma de bar gebruikt voor witwaspraktijken lijkt het einde van een tijdperk aangebroken. Rik weet nog net te voorkomen dat Shanti met Billy naar Costa Rica vertrekt om opnieuw te beginnen. Na twintig jaar wordt Rik met zijn goede vriend Julian Verduyn - inmiddels vader van drie kinderen - herenigd; Rik komt in de flat naast Julian te wonen nadat hij uit Boks is gezet omdat hij wist van Daans geheime verhouding met Nina. Rik mist Bing en gaat na lang aandringen met hem in gesprek; hun vriendschap herstelt zich weer, en samen met Julian houden ze een mannenavondje vol bier en gesprekken over schoonvaders. Rik vraagt Shanti ten huwelijk door een Grease-act op te voeren en wordt daarin bijgestaan door Bing en Daan die beweren oke met elkaar te zijn na Bings slepende scheiding van Nina. Shanti zegt ja, maar besluit later het huwelijk uit te stellen vanwege een ongeluk ter plekke waarbij de zwangere Nina een miskraam heeft gekregen en Bing zijn onderbeen verloor. Om iedereen op te vrolijken gaat het huwelijk toch door, en speciaal voor deze gelegenheid komt Billy overgevlogen vanuit Costa Rica.

Louise[]

Ondertussen is Daan in een depressie geraakt nadat diens eigen huwelijksaanzoek aan Nina werd afgewezen; Tiffy heeft het moeten ontgelden en Louise heeft haar hoofd verwond op de beschonken heenrit naar de bruiloft. Rik wordt hierdoor aan het gedrag van zijn vader herinnerd en besluit in te grijpen; hij neemt Louise mee en eist dat Daan zijn drankverslaving aanpakt. Dit lijkt in eerste instantie te lukken, maar door een valstrik van Billy verliest Daan uiteindelijk de voogdij en wordt Louise bij Rik en Shanti ondergebracht.

Bron: Wikipedia

Trivia

  • Rik is geboren op 2 januari 1971
  • Rik heet volledig: Rik Bertus De Jong.
  • Somogyi kon zijn intrede doen dankzij het vertrek van meisjesidolen Tim Immers (Mark De Moor) en Antonie Kamerling (Peter Kelder).
  • Somogyi verliet de reeks in 2002 om een carrière in Amerika te beginnen. Hij keerde het daaropvolgende jaar nog enkele keren terug, onder andere om Sabine Koning een goed afscheid te geven. In 2007 wou men vanwege dalende kijkcijfers Rik De Jong terug, en Somogyi ging overstag, om in 2013 opnieuw te willen stoppen, maar uiteindelijk tot 2014 bleef mits een spectaculaire exit. In 2016 keerde hij wederom terug.
  • In 2000 werd Tuin Kuilboer als Job, de zoon van Rik gecast, omdat hij leek op Somogyi.

Galerij

Advertisement